ostrov Hvar

Ostrov Hvar

Čtvrtý největší ostrov v jadranském souostroví se jmenuje Hvar a má rozlohu 299,6 km2. Najdete ho ve vnějším pásu Středodalmatských ostrovů a od ostrova Brač ho odděluje Hvarský průliv a od ostrova Korčula Korčulský průliv. Od dalších poloostrovů a ostrovů ho oddělují další průlivy.

Přibližně ve středu ostrova Hvar můžete spatřit horský hřeben, táhnoucí se po celé délce ostrova. V jižní částí spatříte vrch Sveti Nikola v nadmořské výšce 628 m a v severní se táhne úrodné Velo polje. Jižní pobřeží je strmé, málo osídlené a členité. Severní pobřeží charakterizuje hluboký a velký Starigradský záliv s mnoha zátokami, vyhledávanými nadšenci do plavání. Na Starigradském polji se dochoval tzv. řecký ager – parcelace zemědělské půdy přistěhovalcům v době po kolonizaci ostrova Řeky před cca 2500 lety. Jednotlivé přidělené pozemky měly stejnou výměru a oddělovaly se cestami a suchými zídkami. Tato historická památka je od roku 2008 zapsána do světového kulturního dědictví organizace UNESCO.

Na ostrově Hvar bydlí okolo 11 100 obyvatel, soustředících se do vnitrozemí na Velkém Polji a na pobřeží. Hlavně se zde zaměřují na zemědělství, pěstování a zpracování vinné révy, včelařství, rybolov a na těžbu kamene. Významným je cestovní ruch. Spatřit můžete přírodní i kulturně historické památky. Není nouze o sportovní vyžití, zejména ve vodních sportech a existují tu i dva jachtařské přístavy.

Mezi hlavní střediska, těšícím se zájmu turistů, patří Hvar, Stari Grad, Jelsa, Vrboska. Oblíbená jsou i malé přímořské lokality Zavala, Sućuraj a ve vnitrozemí Vrbanj, Svirče, Pitve, Zastražišće. Hvar je známý velmi mírným podnebím, které je příjemné po celý rok. Pokud se chcete podívat na Hvar a nedaleké Paklené ostrovy z výšky, vyjděte až k pevnosti Španjol, kterou spatříte nad městem v severní části.

5,529 shlédnutí
Kategorie: O chorvatsku.
1 hlas2 hlasy3 hlasy4 hlasy5 hlasů (Zatím žádné hodnocení)
Loading ... Loading ...
Facebook Twitter Linkuj si !
Napište komentář ... děkujeme.
  • Chorvatsko ráj na dosah ruky

    Chorvatsko je rozhodně výborným námětem pro blížící se teplejší počasí. Pokud patříte mezi ty, kteří se už nemohou dočkat letních dnů, rozhodně v tom nejste sami. Určitě je mezi námi mnoho lidí, kteří si již teď představují, jak leží na pláži u moře a nechávají se vystavovat horkým slunečním paprskům. Rádi si dopřejí také nějaké dobré jídlo a pití. A právě toto vše a ještě mnohem více vám může nabídnout Chorvatsko. Jedná se o blízkou destinaci, která se těší každoročně vysokému náporu v oblasti turistiky a cestovního roku, ani letos tomu nebude jinak.

  • O kosmetice a ženách
  • Chcete být informováni o novinkách a hrát o zajímavé ceny?
  • Odhlásit se můžete kdykoli...
  • Sorry, there are no polls available at the moment.