Oblíbené destinace Chorvatsko

Chorvatské oblíbené destinace

Když na dovolenou k moři, tak jedině do Chorvatska. Toto je fráze mnoha soudobých Čechů, ale nejen jich. Proč je vlastně Chorvatsko tak oblíbené? Jedná se zde totiž o komplex více parametrů, které ve výsledku poskytují ty nejlepší možnosti. Pojďme se na ně podívat jen krátce, spíše v jakémsi výčtu. Jedná se o cenově dostupnou destinaci, která se nachází v relativní blízkosti České republiky. Odpadá zde jazyková bariéra. V neposlední řadě se Chorvatsko může pochlubit nádhernou přírodou a čistým mořem. Také Chorvaté jsou velmi příjemní a pohostinní lidé. Toto je tedy dostatečné množství argumentů, které stavějí Chorvatsko na přední místa letních dovolených.

Jaké místo zvolit

Chorvatsko toho může nabídnout opravdu hodně. Možná však přemýšlíte, jak zvolit to nejvhodnější místo. Tady záleží v podstatě na každém z vás. Nejvíce turistů do Chorvatska cestuje k moři. Pokud byste však chtěli spíše na tamní hory nebo za krásami přírody například na Plitvická jezera, ani to není problém. V prvé řadě je tak třeba si uvědomit, zda chcete pouze lenošit na pláži nebo chcete zvolit poznávací rekreaci. Další roli bude hrát také vzdálenost, kam byste se chtěli až podívat. Pokud se spokojíte se severnější částí Chorvatska, můžete zavítat na Istrii, případně do severní Dalmácie. Pokud máte radši klasické horké Chorvatsko, uvažujte o střední a jižní Dalmácii, případně o nějakém z nepřeberného množství ostrovů. V dalším textu se zaměříme na několik významných a oblíbených chorvatských středisek, které se nachází přímo u moře.

Oblíbené destinace

Oblíbených destinací v Chorvatsku je opravdu mnoho. Začněme přístavním městem Rijekou. Toto město se nachází na severu Chorvatska, má spíše historickou hodnotu, avšak to nemění nic na tom, že sem vyráží každoročně mnoho českých turistů.

Nyní se přesuňme o kus na jih, až do samotné severní Dalmácie, zde začíná ráj pro všechny milovníky léta. Nejznámější místa této oblasti jsou Zadar, Sv. Filip i Jakov, Biograd na moru, Pakoštane, Vodice nebo Šibeník. Jedná se tak buď o větší městečka jako je například Zadar nebo Biograd na moru, ale i o malé vesničky, které však dostatečně prosluly. Pokud sem vyrazíte, můžete se těšit na výborně strávenou dovolenou. Mezi lákadla severní Dalmácie patří čisté moře, teplé klima plné sluníčka, nádherné pláže a množství dobrého jídla a pití.

Střední Dalmácie je potom chorvatskou klasikou, právě sem míří nejvíce lidí. To se projevuje bohatým cestovním ruchem a množstvím hotelů a apartmánů. Dá se říci, že prakticky všechna zdejší městečka jsou jedním velkým chorvatským pojmem. Posuďte sami, nachází se zde takové názvy jako Split, Omiš, Brala, Baška Voda, Makarská, Tučepi, Podgora, Igrane nebo Gradač. Pokud vám tyto města nic neříkají, nevyslovujte toto tvrzení radši nahlas. Věříme však tomu, že to tak není a velmi dobře víte, o co jde. Zdejší města se vyznačují bohatým jak denním, tak i nočním životem, nádhernými plážemi, které patří k těm nejkrásnějším z chorvatského pobřeží. Pláže jsou obvykle lemovány borovicovými háji, pod nimiž se nachází nádherné promenády a množství typických obchůdků, stánků a beachbarů. Na své si zde přijdou také gurmáni a i mladí lidé. Je zde soustředěno velké množství diskoték, pravidelně se zde pořádají rozmanité kulturní programy.

Ještě více na jih se potom rozprostírá jižní Dalmácie. Zde je podnebí prakticky srovnatelné se střední Dalmácií. Nejsou zde již žádné větší střediska. Jedná se spíše o menší vesnice, které však rozhodně mají také co nabídnout. V této oblasti je jedno velké město Dubrovník, které je bohaté na svou historii a můžete zde objevit řadu památek.

V blízkosti celého chorvatského pobřeží se rozprostírá obrovské množství ostrovů. Některé z nich jsou známější, jiné zase nikoliv. Také s jejich rozlohou je to různé. Mnoho turistů vyhledává právě známé ostrovy v podobě Hvaru, Brače, Visu nebo Lastova. Plavba trajektem na místo určení je také nezapomenutelný zážitek. Na ostrovech máte zaručeno to nejlepší počasí, například na Hvaru prší v průměru pouze 3 dny v roce. Počasí je však pěkné v celém Chorvatsku, rozhodnete-li se sem jet, rozhodně neuděláte chybu.

Někteří lidé se rádi vracejí na stejná místa, jiní jsou zase toho názoru, že se podívají každé léto na jiné chorvatské místo. Ať již patříte k jakékoliv skupině turistů, přejeme vám, abyste se v Chorvatsku cítili spokojeně a vždy se sem rádi vraceli. Pokud se ještě Chorvatsko nestalo vaší srdcovou záležitostí, možná tomu tak brzy bude, jedná se totiž o místo, které k tomu má všechny potřebné předpoklady.

14,389 shlédnutí
Kategorie: O chorvatsku.
1 hlas2 hlasy3 hlasy4 hlasy5 hlasů (2 hlasů, průměr: 3.00 z 5)
Loading ... Loading ...
Facebook Twitter Linkuj si !
Napište komentář ... děkujeme.
  • Chorvatsko ráj na dosah ruky

    Chorvatsko je rozhodně výborným námětem pro blížící se teplejší počasí. Pokud patříte mezi ty, kteří se už nemohou dočkat letních dnů, rozhodně v tom nejste sami. Určitě je mezi námi mnoho lidí, kteří si již teď představují, jak leží na pláži u moře a nechávají se vystavovat horkým slunečním paprskům. Rádi si dopřejí také nějaké dobré jídlo a pití. A právě toto vše a ještě mnohem více vám může nabídnout Chorvatsko. Jedná se o blízkou destinaci, která se těší každoročně vysokému náporu v oblasti turistiky a cestovního roku, ani letos tomu nebude jinak.

  • O kosmetice a ženách
  • Chcete být informováni o novinkách a hrát o zajímavé ceny?
  • Odhlásit se můžete kdykoli...
  • Sorry, there are no polls available at the moment.