Rozbouřené moře v Chorvatsku

Proč do Chorvatska ?

Mnozí z nás mají svoji letní dovolenou u moře neodmyslitelně spojenou právě s Chorvatskem. Je totiž řada takových, pro které je toto místo tak trochu srdcovou záležitostí. Ostatně se není ani čemu divit, Chorvatsko toho totiž může nabídnout opravdu mnoho. Jedná se tak o stát, který se těší každé léto obrovskému náporu nejen Čechů, můžete se zde setkat v podstatě se všemi evropskými příslušníky. Pokud cestujete na oblíbená turistická místa, je často pravděpodobné, že je zde v sezóně mnohem více Čechů než samotných místních Chorvatů. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že například na Dalmácii je až 60% všech turistů z České nebo Slovenské republiky. Působí to tak trochu zvláštně a zároveň velmi příjemně, když se procházíte po promenádě, vzdálené 1 000 km od Česka a všude kolem slyšíte češtinu. Chorvaté žijí turistickým ruchem, dokážou se tedy hravě přizpůsobit českému a prakticky jakémukoliv životnímu stylu a to mnohdy i řečí. Chorvatština však patří mezi slovanskou skupinu jazyků, není tak žádný problém se zde domluvit.

Oblíbené místo Čechů

Do Chorvatska odjíždí na svou letní dovolenou každoročně mnoho tisíc českých turistů. Cesta mezi Českou republikou a Chorvatskem je dlouhá zhruba kolem 1 000 km, záleží vždy, kam přesně jedete. Na silnicích se tak můžete potkávat s českými poznávacími značkami a to v podstatě po celou cestu. Není tak žádnou zvláštností, když zastavíte na parkovišti u rakouské nebo slovinské čerpací stanice a většina z lidí jsou zde Češi.

Pokud byste si položili otázku, proč je vlastně Chorvatsko tak oblíbené, naleznete řadu odpovědí. V prvé řadě se jedná o blízké letovisko, kde odpadá větší problém s cestováním. Má u nás určitou tradici, proto se sem můžete dostat i s množstvím cestovních kanceláří. Pokud však dáváte přednost vlastní poptávce ubytování, je Chorvatsko asi tou nejlepší volbou. Chorvatská republika se může pochlubit také cenově přijatelnými podmínkami a to ve všech směrech. Počínaje ubytováním, přes tamější cenu pohonných hmot a dalších služeb a konče cenou, kterou je třeba obětovat na jídlo a další radovánky. Je sice pravda, že v posledních letech došlo k mírnému nárůstu cen, avšak ve srovnání s ostatními letními destinacemi zaujímá nadále přední místa. Dalším lákadlem je také nádherná příroda. Chorvatsko je rozmanitá oblast, ve které naleznete množství přírodních krás. Nejedná se o žádný stereotyp. Toto poznáte už i při samotné cestě. Pojedete vysokými horami, dále rozsáhlými lesy, uvidíte mnoho řek a jezer a potom při pobřeží samozřejmě moře. V Chorvatsku je vám k dispozici několik národních parků. Ani v oblasti památek není Chorvatsko nikterak ochuzeno. Ve větších, ale i menších městech spatříte mnoho odkazů minulosti. Chorvaté jsou velice příjemní lidé, na kterých nelze nespatřit jižní charakter. Jedná se tak tedy o aktivní společníky, kteří se snaží, abyste se u nich cítili co možná nejlépe. Jsou rovněž pohostinní, není problém se s nimi bavit.

Ať již patříte mezi stálice, které si léto bez Chorvatska nedovedou představit, nebo vás spíše lákají jiná místa, musíte uznat, že Chorvatsko je v jistém slova smyslu ráj na zemi. Netvrdíme tím, že by se nenašlo jiné místo, které může nabídnout více. Ale Chorvatsko má jakousi nezaměnitelnou atmosféru, kterou nemůžete nikde jinde zažít. Možná víte o čem je řeč. Pokud ne, rozhodně byste měli tento nedostatek napravit. Je to jednoduché, dopřejte si toto léto dovolenou na pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku, sami uvidíte, že nebudete litovat, spíše naopak. Je pak velmi pravděpodobné, že se sem budete i nadále velmi rádi vracet.

9,616 shlédnutí
Kategorie: O chorvatsku.
1 hlas2 hlasy3 hlasy4 hlasy5 hlasů (Zatím žádné hodnocení)
Loading ... Loading ...
Facebook Twitter Linkuj si !
Napište komentář ... děkujeme.
  • Chorvatsko ráj na dosah ruky

    Chorvatsko je rozhodně výborným námětem pro blížící se teplejší počasí. Pokud patříte mezi ty, kteří se už nemohou dočkat letních dnů, rozhodně v tom nejste sami. Určitě je mezi námi mnoho lidí, kteří si již teď představují, jak leží na pláži u moře a nechávají se vystavovat horkým slunečním paprskům. Rádi si dopřejí také nějaké dobré jídlo a pití. A právě toto vše a ještě mnohem více vám může nabídnout Chorvatsko. Jedná se o blízkou destinaci, která se těší každoročně vysokému náporu v oblasti turistiky a cestovního roku, ani letos tomu nebude jinak.

  • O kosmetice a ženách
  • Chcete být informováni o novinkách a hrát o zajímavé ceny?
  • Odhlásit se můžete kdykoli...
  • Sorry, there are no polls available at the moment.