Exoticka jídla - mušle

Gastronomie a jídlo v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejvyhledávanější letní destinace celé řady Evropanů, nejinak je to také u Čechů. Ročně se sem vydávají tisíce českých turistů. Pokud se ptáte, proč je toto místo tak oblíbené, věřte, že je množství důvodů. Jedná se jednak o letovisko, které není nikterak vzdálené, potom se zde také jednoduše domluvíte, může vám nabídnout překrásnou přírodu a čisté moře. Potěšen bude také milovník dobrého jídla a pití.

Chorvatské gastronomie

Je všeobecně známo, že Chorvatsko nabízí obrovské možnosti ve stravování. Chorvati jsou rozhodně gurmáni, to se pochopitelně projevuje i na jejich jídelníčku. Pokud jste již někdy byli v Chorvatsku, jistě nám dáte za pravdu, že se zde můžete opravdu chutně najíst. Tuto skutečnost ještě navíc podtrhuje velice příjemná a přijatelná nákupní cena jídla. Samozřejmě bude záležet, na jaké místo máte přesně namířeno. Nemusíte se však nikde bát, že by se snažili Chorvaté na vás na jídle vymámit co nejvíce peněz.

V chorvatském jídelníčku objevíte jak klasické jídlo, se kterým se můžete setkat prakticky po celé Evropě, tak i řadu specialit, které jsou charakteristické buď pro takzvané jižanské státy, nebo přímo a pouze pro Chorvatsko. V následujících řádcích si přiblížíme některá typická chorvatská jídla a pití, které byste zde měli rozhodně vyzkoušet.

Chorvatské jídlo

Mezi speciality chorvatského jídla lze rozhodně zařadit tradiční chorvatské pokrmy. Jedná se tak třeba o chorvatské národní jídlo, kterým je sušená šunka s ovčím sýrem a olivami. Pro místní kuchyni je rovněž typické jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je speciální železný poklop, který nechybí téměř v žádné větší chorvatské kuchyni.

Mezi speciality potom patří nejrůznější mořské plody v podobě například krevet, ústřic nebo různých ryb. Dále se jedná o lanýže, kozí sýr, těstoviny fuži. Zajímavou volbou je také ombolo, jedná se o plátek vepřového masa od kosti, který je jemně uzený a poté se opeče na žhavém uhlí. Známá je také maneštra. Jedná se v podstatě o domácí polévku, která je připravována z domácích surovin a ingrediencí. Najdete v ní především stopy po bramborách, fazolích a kukuřici. Pršut je vyuzená šunka, která je sušená nejlépe na větru. Pokud si chcete dát místní guláš, rozhodně vyzkoušejte brudet, jde o guláš, který je připravován především z mořských plodů nebo ryb, doplněný kukuřicí. Guláš ze slepice je žgvašec. Dušený pokrm z hovězího masa je pak nazývaný pašticada. V Chorvatsku nesmí chybět ani typické čevapčiči nebo plněné olihně.

Také ti, kteří rádi něco sladkého, zde nepřijdou nazbyt. Můžete vyzkoušet odpalované těsto smažené na oleji s názvem kroštule, dále potom rožatu, což je slavný dubrovnický puding. Chloubou Chorvatů jsou potom fritule, pokud nevíte, o co se jedná, jsou to chorvatské koblihy. Krokant jsou potom křupky s mandlemi a karamelem. V místních restauracích a barech si můžete dopřát také palačinky s nejrůznějšími náplněmi. Jste-li v Chorvatsku, určitě si dejte místní zmrzlinu, tak je k dostání prakticky na každém kroku a je opravdu výtečná.

Chorvatské pití

Co se týká chorvatského pití, zde jednoznačně kraluje víno a místní pálenka rakija. Víno naleznete v nabídce všech místních beachbarů nebo restaurací. Rakiju si potom můžete zakoupit nejčastěji od pouličních prodejců, kde je možno samozřejmě smlouvat a ochutnávka je samozřejmostí.

Na plážových barech rozhodně vyzkoušejte míchané nápoje, ty totiž k Chorvatsku neodmyslitelně patří.

Budete spokojeni

Jak je tedy vidět, v Chorvatsku se jistě dobře najíte a napijete, přidáte-li k tomu ještě milé a přívětivé lidi, pláže, slunce a moře, není asi o čem přemýšlet. Pokud s tímto máte zkušenosti, můžete to pouze potvrdit, pokud si pouze představujete, jaké to je, musíte to vyzkoušet.

19,692 shlédnutí
Kategorie: O chorvatsku.
1 hlas2 hlasy3 hlasy4 hlasy5 hlasů (1 hlasů, průměr: 5.00 z 5)
Loading ... Loading ...
Facebook Twitter Linkuj si !
Napište komentář ... děkujeme.
  • Chorvatsko ráj na dosah ruky

    Chorvatsko je rozhodně výborným námětem pro blížící se teplejší počasí. Pokud patříte mezi ty, kteří se už nemohou dočkat letních dnů, rozhodně v tom nejste sami. Určitě je mezi námi mnoho lidí, kteří si již teď představují, jak leží na pláži u moře a nechávají se vystavovat horkým slunečním paprskům. Rádi si dopřejí také nějaké dobré jídlo a pití. A právě toto vše a ještě mnohem více vám může nabídnout Chorvatsko. Jedná se o blízkou destinaci, která se těší každoročně vysokému náporu v oblasti turistiky a cestovního roku, ani letos tomu nebude jinak.

  • O kosmetice a ženách
  • Chcete být informováni o novinkách a hrát o zajímavé ceny?
  • Odhlásit se můžete kdykoli...
  • Sorry, there are no polls available at the moment.