3073292_m

S motorovým člunem do Chorvatska

Chorvatsko je díky své poloze oblíbenou destinací pro letní dovolenou mnoha českých turistů. Důvodů proč je tak oblíbené je několik. Pro mnoho Čechů je to tradice a i v minulých dobách byla tato destinace velmi oblíbená. Další výhodou je podobnost slovanského jazyka a tedy o mnoho jednodušší komunikace, když zrovna neovládáte anglický nebo německý jazyk. Posledním kladem je také relativně blízká poloha

Mnoho českých turistů si Chorvatsko také oblíbilo, díky možnosti provozování motorových člunu, plachetnic a jiných plavidel. Pokud jste se rozhodli, že si svůj motorový člun vezmete do Chorvatska letos poprvé, budou následující rady pro vás velmi užitečné. Chorvatské úřady jsou v případě kontroly poměrně nekompromisní a případné pokuty a sankce by vám mohli nejen zkazit celou dovolenou, ale také výrazně narušit váš finanční rozpočet.

Provoz motorových člunů můžeme rozdělit na dvě skupiny. Skupinu, na kterou nepotřebujete žádné kapitánské zkoušky a žádné registrace na místních úřadech a druhou skupinu, která podléhá registraci. Do první skupiny patří nafukovací čluny s délkou do 2,5 m a motorem do 5 koní. Tak jak je psáno chorvatské vyhlášce, byste správně měli mít povolení k plavbě tzv. vinětu i na samotný nafukovací člun delší jak 2,5 m. Praxe je však taková, že pobřežní stráž zajímá zejména výkon motoru a to nejen z důvodu větší možnosti způsobení škody na zdraví, nebo majetku, ale také z důvodu nutnosti povinného pojištění a plavební viněty. Určitě neberte výše uvedené informace jako nabádání k porušování pravidel, spíše jako informace, které jsou ověřeny praxí. Dle slov provozovatele půjčovny motorových člunů v Praze, je velmi důležité dodržovat pravidla, neohrožovat plavce a zbytečně nejezdit do velkých přístavů. Pak je pravděpodobnost, že by vás pobřežní hlídka chtěla nějak obtěžovat minimální.

Do druhé skupiny již spadají všechna ostatní plavidla, která mají výkon motoru vyšší než 5 koní. Zde je nutné zajistit před odjezdem několik dokumentů předem. Pro motory od 15 koní včetně je nutné povinné ručení tzv. modrá karta. Dále pokud máte člun registrovaný na firmu je třeba mít doklad, že jste vlastníkem a že máte právo plavidlo užívat. Pro Chorvatský kapitanát stačí i výpis z obchodního rejstříku, kde jste uvedeni jako jednatelé, nebo společníci. Nezapomeňte mezinárodní průkaz vůdce malého plavidla, technický průkaz člunu a můžete vyrazit.

Samotná procedura přihlášení plavidla na kapitanátu pak nezabere více jak půl hodiny. Na co si však dejte pozor, že dokud nemáte nalepenou vinětu a patřičné povolení nesmíte plout! Člun na vodu spustit můžete, ale plavba je zakázána. Příslušné kapitanáty jsou v každém větším městě, nebo letovisku a ptejte se po “lučka kapitanska” tomu budou místní rozumět a navedou vás na příslušný úřad. Jak jsem zmiňoval výše, vydání viněty je otázkou chvilky, pokud tedy máte veškeré doklady v pořádku. Viněta platí vždy jeden rok ode dne vydání a potřebujete tyto doklady. Cestovní pas, mezinárodní průkaz plavidla, mezinárodní kapitánský průkaz, pojištění – modrou kartu, a doklad opravňující vás k užívání plavidla.

Chorvatské úřady z důvodu omezení možnosti podvodů s černými pronájmy zavedli povinné seznamy posádky. Pro čluny bez kajuty jsou benevolentní a máte možnost na palubě vystřídat až 18 osob. Pokud se s nimi domluvíte, nechají kolonky prázdné, ale je nutné vždy osoby, které na palubě povezete do formuláře dle jejich pasu zapsat. U kajutových lodí vám zapíší vámi dodaný seznam posádky, který nesmí být větší než je povolená kapacita plavidla. Pokud vás pobřežní hlídka chytí a tyto seznamy nebudou v pořádku, vystavujete se zbytečným nepříjemnostem a vysoké pokutě.

Za přihlášení plavidla a vydání viněty samozřejmě musíte zaplatit. Platba se skládá z několika poplatků. Největší část platby je za samotnou vinětu, kde se cena určuje podle délky plavidla. Dále je to poplatek za mapu a informační materiály. Pokud to vše sečteme, například motorový člun s 8 metry délky a motorem o výkonu 100 koní vás bude stát na poplatcích okolo 500 Kuna na rok.

Nyní již zbývá poslední a ten nejjednodušší krok a to nalepit mořskou známku na viditelné místo a můžete vyplout.

TIP: VYUŽIJTE MOŽNOSTI ZAPŮJČENÍ ČLUNŮ ZA VÝHODNÝCH PODMÍNEK V PŮJČOVNĚ MOTOROVÝCH ČLUNŮ V PRAZE.

33,556 shlédnutí
Kategorie: O chorvatsku.
1 hlas2 hlasy3 hlasy4 hlasy5 hlasů (4 hlasů, průměr: 3.50 z 5)
Loading ... Loading ...
Facebook Twitter Linkuj si !
Napište komentář ... děkujeme.
  • Chorvatsko ráj na dosah ruky

    Chorvatsko je rozhodně výborným námětem pro blížící se teplejší počasí. Pokud patříte mezi ty, kteří se už nemohou dočkat letních dnů, rozhodně v tom nejste sami. Určitě je mezi námi mnoho lidí, kteří si již teď představují, jak leží na pláži u moře a nechávají se vystavovat horkým slunečním paprskům. Rádi si dopřejí také nějaké dobré jídlo a pití. A právě toto vše a ještě mnohem více vám může nabídnout Chorvatsko. Jedná se o blízkou destinaci, která se těší každoročně vysokému náporu v oblasti turistiky a cestovního roku, ani letos tomu nebude jinak.

  • O kosmetice a ženách
  • Chcete být informováni o novinkách a hrát o zajímavé ceny?
  • Odhlásit se můžete kdykoli...
  • Sorry, there are no polls available at the moment.